"Učiň s námi veliké věci, Hospodine, neboť jsi mocný a tvé jméno je svaté!" podle Lk 1, 49

Cesta

9. 1. 2013 16:07

Byl jednou jeden borec, který žil na samotě blízko hor v dřevěném baráčku. Byla zima, hafo sněhu, a on se tak jednou dozvěděl, že ho má navštívit vzácný host: jeden přítel, kterého už dlouho neviděl. Borce to potěšilo a dal se do příprav: pořádně uklidil domek, umyl okna, utřel prach, opravil plot a dokonce odhrnul cestu zavátou sněhem až k nádraží, aby jeho přítel mohl pohodlně přijít. Dalo mu to všechno hodně práce. Jenže když to všechno udělal, přišel domů, zavřel se tam a zůstal zavřený, celý zmožený. Když jeho přítel přišel a našel dveře zavřené, tak si myslel, že tam nikdo není, a šel zpátky... 

Ten borec se podobá nejednomu křesťanovi. "Připravte cestu Pánu, vyrovnejte mu stezky" slýcháme v kostele a taky se o to snažíme. Je to spousta práce, kolikrát hrozně namáhavé práce a vysilující. Jenže PROČ to děláme? 

Tenhle příběh mi vyprávěla o Adventu spolubydlící, že ho říkal otec u nich kostele. Už si ho nepamatuju přesně, asi jsem i něco popletla, ale myšlenku má takovou, že se tolikrát namáháme přípravou cesty, že zapomeneme, proč ji vlastně přopravujeme: proto, aby po ní přišel Pán. Takže místo toho, aby nás navštívil a naplnil naše srdce radostí, láskou a pokojem, nepřijde, protože náš domeček, naše srdce, je zavřené a my v něm: odpočíváme po namáhavé práci. 

Doba vánoční už sice končí, ale myslím, že ta myšlenka je aktuální pořád. Cesta totiž, když nemá cíl, je bloudění. 

Zobrazeno 1472×

Komentáře

ViZ

Jen si dovolím dát námět k diskusi. Je cesta, která nemá cíl, automaticky bloudění?
Mám zkušenost "toulání" bez cíle... s možností návratu DOMŮ. Přičemž návrat je sice možností, ale sám o sobě není cílem. Cílem je toulání se :-)
A uklízet se může například proto, aby nebyl nepořádek, ale aby byly věci v pořádku.
Já vím, ... je to jen k zamyšlení ;-)

jeriska

znam... dost dobre a diky za ten pribeh! nejlepe opakovat kazdy advent a nejen o nem;)

maru_mc

Díky, otče, až tak do hloubky jsem nad tím nepřemýšlela. Myslela jsem to spíš obecně, takže určitě jsou i výjimky. :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio