"Učiň s námi veliké věci, Hospodine, neboť jsi mocný a tvé jméno je svaté!" podle Lk 1, 49

Loď

31. 1. 2011 15:46

Náš kněz hrozně rád cestuje. Byl už všude možně: různě po Evropě, v USA, Mexiku, Izraeli, Dubaji, loni dokonce v Etiopii. Tentokrát byl na takové spešl dovolené: na týdenní okružní jízdě v lodi po Středozemním moři se zastávkami v Itálii, Francii, Španělsku a původně i Tunisku, ale to se kvůli politické situaci muselo zrušit. Ale na jaké lodi! Je úplně obrovská, číslo nevím, ale ještě o něco větší než náš kostel i s věží, a to je co říct. Jmenuje se Costa Magica..

..a je to takový obrovský "hotel", kde je všechno. Ale všechno. Několik restaurací všeho možného druhu, obchody, fitka, kadeřník, bazény, doktor, ale taky pekárna (všechno pečou přímo tam a nic nedováží), zámečnictví (kdyby se něco porouchalo) vězení nebo márnice.

Loni v létě mu jedni známí dali letáček s touto ZCELA MIMOŘÁDNOU NABÍDKOU - týden na lodi s ubytováním a jídlem 6x denně za 8 000 Kč (+ ještě další poplatky za 2 000, ale i tak)! Okamžitě se tam přihlásil, ale měl obavy, že to je nějaký podvod - ta cena, variabilní symbol účtu, na který měl cestu zaplatit, byl 456, kód banky 2010.. Ani neměl palubní lístek, jenom nějaké papíry, co mu poslali. Ale jel. Když uviděl autobusy, kterými se měl k lodi do Itálie dostat, zaradoval se, že přece jenom asi pojede. Palubní lístek dostal před nástupem do autobusu. A jel se svými rodiči, bráchou, který je taky kněz, a jedním kamarádem knězem.

Loď byla luxusní a krásná a nehoupala se. Všechno bylo tak, jak to na plakátku psali, až na to, že jídlo nebylo 6x denně, ale jednou. Od 6.30 ráno do noci. Podávalo se totiž na různých místech, takže někde se ještě dávala pozdní snídaně a jinde už začínal oběd. Potom někde končil oběd, ale začínalo něco jiného. Každý si mohl dát kolik chtěl a libovolněkrát přidat. Na večeři bylo 9 chodů: předkrm, polívka, pasta (něco z nudlí), hlavní jídlo, salát, sýry, dezert a zbytek už nevím. Na každé to jídlo bylo několik možností a klidně si někdo mohl objednat dvě polívky, tři hlavní jídla.. anebo nějaký chod vynechat.. nebo dát třeba 3x stejné jídlo, když mu chutnalo.. všechno jak kdo chtěl.

Na lodi je taky kaple s nejsvětější svátostí a katolický kněz. Zvláštní je to, že je taky vyškolený a má pověření Vatikánu, aby dělal i evangelické a muslimské bohoslužby a buddhistům dělá myslím (nejsem si jistá) psychologa, že s nimi mluví. To je hrozně zajímavé a takové ekumenické! Akorát nevím, co by na to příslušníci jiných náboženství říkali, kdyby věděli, že jim to slouží katolík.. Ten kněz je na té lodi už několik let (myslím, že devět), plavil se s ní po celém světě a dost o ní ví. To pak říkal našemu knězi, s kterým se spřátelili, protože oba jsou původem Poláci. Třeba o pirátech v Somálsku: loď se jich nemusí bát, protože když zachytí signál lodi, která neodpovídá na jejich zprávy nebo je jinak podezřelá, začne vydávat nějaký infra nebo ultrazvuk (teď nevím) a ta cizí loď to pak nevydrží a odtáhne. Kdyby nezabralo tohle, tak začne kličkovat a to způsobí obrovské vlny, které tu loď potopí. A lidi na palubě nic netuší a baví se dál..

Nebo cvičení námořníků: děje se každou plavbu a taky tak, že cestující nic netuší. Mají pro různé události zkratku, třeba "požár" je "Oskar" a když je zkouška, tak se říká "echo". Takže když se řekne "echo Oskar", je cvičení hašení požáru. Tyhle zkratky jsou proto, aby v případě opravdového nebezpečí nevypukla mezi lidmi panika, což je to nejhorší, co by v dané situaci mohlo být..

Taky knězi řekl, že tam není hřích se "přežrat", protože 1/4 jídla jde přes palubu (to, co se nesní). Jsou různá mezinárodní pravidla, podle kterých tolik a tolik od pobřeží můžou vyhodit zeleninu, kde kosti atd. - všechno je roztříděné. Kněz nejedl takové běžné jídla, třeba řízky, co si může kdykoliv dát u nás, ale samé plody moře a netradiční věci. Díky tomu nepřibral, protože je to zdravé. Pak taky jedl zákusky, ale to asi shodil chozením do schodů (spíš ze schodů, nahoru jezdil výtahem).

Líbilo se mu tam moc a někdy.. by rád jel kolem Číny, Vietnamu a takových zemí, ten "palubní kněz" mu totiž říkal, že je to tam moc krásné..

 

A na závěr pár čísel - za ten týden se na lodi spotřebovalo:

- 10,5 tun ovoce a 10,5 tun zeleniny

- 152 kg česneku

- 25 000 vajec

- 25 tun ryb

- 58 km toaletního papíru.

Ta nízká cena se vykompenzovala asi počtem - vešlo se tam 3 500 lidí (+ 1 000 členů posádky - to je dohromady jak naše vesnice!) a taky nějakým ziskem z obchodů a hlavně alkoholu, protože ten v ceně nebyl a byl prý pěkně drahý.

Tak tolik knězova dovolená. Na spolču nám ukázal fotky.. ty jo.. krása!

Zobrazeno 2042×

Komentáře

Antonín Šimek

zajímavě napsané!

maru_mc

Heh.. :-D Jsem to psala tak, jak mě napadlo, a abych na nic nezapomněla.. Ale jako slohovku do školy bych to nedonesla, pravda.. :-)

Antonín Šimek

ne, v pohodě, právě tak napsané je to nejlepší

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio